Hyperventilatiesyndroom
Hyperventilatie is een onbewuste ontregeling van de ademhaling. De ademhaling is groter dan de lichamelijke behoefte. Dit kan leiden tot duizeligheid. Daarnaast kunnen verschijnselen optreden zoals tintelingen in de vingers en rond de mond, druk op de borst, transpireren, onrust en angst.
Hyperventilatie kan aanvalsgewijs optreden met zeer sterke reacties, waarbij de patiënt extreem hijgt of naar adem snakt. Hyperventilatie kan ook in een meer chronische vorm optreden waarbij de patiënt in lichte mate gedurende meerdere uren hyperventileert. Deze vorm is vaak moeilijker herkenbaar. Allerlei tussenvormen komen ook voor.
Diagnose
Om een goede diagnose te kunnen stellen is vooral de aard van de klachten belangrijk. Daarnaast kan de specialist evenwichtsonderzoek (VNG) en/of longfunctieonderzoek aanvragen. Wanneer er geen lichamelijke oorzaak voor de klachten wordt gevonden en een niet optimale regulatie van de ademhaling aantoonbaar of aannemelijk is, leidt dit tot het stellen van de diagnose hyperventilatie.
Oorzaak
Hyperventilatie, en de daarmee samenhangende duizeligheid, kan diverse oorzaken hebben. Psychische oorzaken zoals stress en spanningen kunnen via een indirecte weg tot duizeligheid leiden: als (onbewuste) reactie kan hyperventilatie optreden. Soms is onderliggend longlijden, bijvoorbeeld COPD, de oorzaak van (chronische) hyperventilatie.
Behandeling
Het is belangrijk om over de aard en oorsprong van de beangstigende klachten uitleg te krijgen. Ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen kunnen de klachten sterk verminderen. Soms worden medicijnen voorgeschreven. Dit zijn meestal middelen die de stemming beïnvloeden (antidepressiva). Meestal wordt uw huisarts betrokken bij de juiste therapie omdat hij/zij u of uw situatie persoonlijk kent.
Beloop
Wanneer de oorzaak van de klachten duidelijk is en een behandeling is gestart zal ook de duizeligheid verminderen of verdwijnen.