Nieuws

Eerste behandeling PREDMEN-trial

Op 10 oktober jl. is de eerste patiënt met de ziekte van Menière behandeld in het kader van de PREDMEN-trial bij het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Deze PREDMEN-trial is een door ZonMw gefinancierde studie waarin het effect van een injectie in het oor met methylprednisolon op de duizeligheidsaanvallen bij de ziekte van Menière wordt onderzocht. Dit onderzoek is geïnitieerd door het LUMC en het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. De studie wordt in verschillende ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd door onderzoeker Maud Boreel, hierbij ondersteund door researchverpleegkundige Carla Colijn.

Ménière symposium - Tumarkin drop attacks, regelgeving rondom auto rijden

Op 23 september vond in het LUMC het 2e Ménière symposium voor patiënten en dokters plaats met presentaties van onderzoekers Jet Schenck, Maud Boreel en Fieke Oussoren, neuroloog Meinie Seelen en KNO-artsen Heiko Locher, Babette van Esch en Tjasse Bruintjes. Er was een levendige en boeiende discussie over lopend wetenschappelijk onderzoek, Tumarkin drop attacks, regelgeving rondom auto rijden en de nederlandse richtlijn Ménière.

Drop attacks bij Ménière: een onvoorspelbare aandoening

Mensen met de ziekte van Ménière kunnen plotseling omvallen of ineens in elkaar zakken. Zonder waarschuwing. Zonder duizelig- of misselijkheid. En ook zonder bewustzijnsverlies; kenmerkend voor Tumarkin drop attacks. Een Tumarkin drop attack kan verschillende vormen hebben. Je hebt de variant waarbij iemand het gevoel heeft een duw te krijgen. En er is een variant waarbij mensen plotseling hun spiertonus verliezen en zomaar in elkaar zakken.

Een drop attack kan voelen alsof je een duw krijgt naar voren, achteren of opzij. Maar aan de buitenkant is niets te zien. In dit artikel, dat in het meinummer van Hoormij Magazine verschijnt, geeft Professor dr. Tjasse Bruintjes uitleg over deze onvoorspelbare aandoening.

23 september 2023: Ménière symposium - de stand van zaken

Het Ménière symposium voor patiënten én zorgprofessionals. 'Ménière 2023, de stand van zaken' vindt plaats op zaterdag 23 september 2023 in Leiden. Het symposium is een initiatief van Hoormij-NVVS, de afdeling KNO van het LUMC en het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Het doel van de bijeenkomst is om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de ziekte van Ménière met elkaar te delen en samen van gedachten te wisselen.

Aanmelden kan via: www.symposiumduizeligheid.nl  

Online zelfhulpmethode bij duizeligheid beschikbaar

Sinds april 2023 is Vertigo Training, een online zelfhulpmethode bij chronische duizeligheid, gratis toegankelijk via www.vertigotraining.nl. De zelfhulpmethode is ontwikkeld door de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC en bevat oefeningen die behoren tot de behandeling ‘vestibulaire revalidatie’. Meer informatie over Vertigo Training is te vinden op de website. Daarnaast is een versimpelde en printbare versie van de oefeningen beschreven op Thuisarts.nl (https://www.thuisarts.nl/speciale-oefeningen-tegen-duizelig-zijn

Podcasts duizeligheid klachten

In 3 podcasts komt u alles te weten over duizeligheid klachten. Beluister ze hier:
Podcast duizeligheid, deel 1
Podcast duizeligheid, deel 2
Podcast duizeligheid, deel 3

Tjasse Bruintjes te gast bij EenVandaag

Zaterdag 29 oktober was prof.  Tjasse Bruintjes, in zijn rol als KNO-arts bij Gelre ziekenhuizen en als hoogleraar bij het LUMC, te gast bij het programma EenVandaag.

Nadat eerst een patiënt met duizeligheidsklachten in beeld was die behandeld werd door een fysiotherapeut, kreeg hij vragen over de aandoening duizeligheid en hoe de zorg voor de duizelige patiënt in Nederland geregeld is.

Het programma is online terug te kijken, het is het 2e item in het programma: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-29-10-2022/

2 okt, 17.45 uur Apeldoorns Duizeligheidscentrum in beeld in Topdoks op NPO3

Je evenwichtsorgaan speelt in veel dingen die je doet een grote rol. Zo heeft het invloed op bijvoorbeeld fietsen, voetballen, vallen en opstaan. Maar waar zit dat evenwichtsorgaan, hoe ziet het eruit en hoe kan je dit trainen? Lees meer >>

Landelijke cursus voor functionele en psychosomatische klachten

Mede vanuit het Apeldoorns Duizeligheidscentrum werd op 8-9 september jl. de eerste landelijke cursus voor functionele en psychosomatische klachten georganiseerd in Garderen. Lees meer >>

Leven met de ziekte van Ménière

Op 02-12 verscheen een podcast voor huisartsen over de ziekte van Menière. In deel 1 vertelt ervaringsdeskundige Sylvia Schouten hoe de ziekte van Menière haar leven heeft ontregeld en hoe ze uiteindelijk met de ziekte heeft leren omgaan, in deel 2 volgt uitleg door KNO-arts Bruintjes over dit raadselachtige ziektebeeld.

Luister hier naar het verhaal van ervaringsdeskundige Sylvia Schouten
Luister hier naar het gesprek met kno-arts en hoogleraar Tjasse Bruintjes

Extra aandacht voor evenwichtsaandoeningen tijdens de Balance Awareness Week

Van 19-25 september besteedt Hoormij·NVVS tijdens de Balance Awareness Week extra aandacht aan evenwichtsaandoeningen. Nadruk ligt op wat patiënten zelf kunnen doen om hun klachten beter te verwoorden bij hun (huis)arts.

Dizziness and Driving From a Patient Perspective

Onlangs verscheen een publicatie van de hand van neuroloog van Leeuwen e.a. over duizeligheid en autorijden. Een inventarisatie onder patiënten met duizeligheidsklachten leert dat veel patiënten beperkingen ervaren met betrekking tot auto rijden met als gevolg werkverzuim. Vreemd genoeg wordt autorijden zelden aan de orde gesteld tijdens het gesprek met de arts. De auteurs pleiten voor meer aandacht voor dit onderwerp.

Oratie KNO-arts Tjasse Bruintjes op 18 juni in Leiden als bijzonder hoogleraar KNO-heelkunde, i.h.b. de ziekte van Menière.

KNO-arts Tjasse Bruintjes heeft op 18 juni in Leiden zijn oratie uitgesproken als bijzonder hoogleraar KNO-heelkunde, i.h.b. de ziekte van Menière. Meer info via Medisch Contact.

Huisartsenpodcast over BPPD

Recent is een huisartsenpodcast verschenen over BPPD. In deze podcast wordt door Tjasse Bruintjes het vervelende probleem Benigne Paroxysmale Positionele Draaiduizeligheid uitgelegd. Hoe komt het toch? Wat zijn precies de klachten en hoe kom je er weer vanaf? Dit is een interview door Femke Veldman.

Erkenning voor Vestibulaire Migraine

Vestibulaire migraine (VM) staat voor aanvallen van duizeligheid bij mensen die bekend zijn met migraine. Hoofdpijn en duizeligheid komen los van elkaar veel voor. Dat de combinatie van duizeligheid en migraine ook vaak voorkomt, is al lang bekend. Maar heb je van beide aandoeningen last, dan werd nog wel eens gezegd: dat is toeval.

Na lange discussies onder neurologen en KNO-artsen zijn rond 2012 uiteindelijk criteria vastgesteld en is de diagnose VM officieel erkend. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je het herkennen en behandelen? Neuroloog dr. Roeland van Leeuwen, verbonden aan het Apeldoorns Duizeligheidscentrum, geeft uitleg in een interview dat is gepubliceerd op de website van de Stichting Hoormij/NVVS.

Mag ik nog autorijden, is een lastige vraag

Welke verantwoordelijkheid hebben artsen bij het beoordelen van de rijvaardigheid?

Lees hier het artikel van dr. Roeland van Leeuwen en prof. dr. Tjasse Bruintjes uit Medisch contact van 18 februari 2021.  

Informatiefolder patiëntenorganisatie Stichting Hoormij

Aanvallen van (draai)duizeligheid, misselijk en onzeker op je benen staan; allemaal klachten die te maken kunnen hebben met een probleem in het evenwichtssysteem. Een op de vijf mensen krijgt hier ooit mee te maken.

Download de folder Zicht op evenwicht

Balance awareness week, 13-19 september 2020

Kotsmisselijk, duizelig, lopen alsof je dronken bent, onscherp zien als je beweegt en je niet kunnen oriënteren in het donker? Dan kan het zomaar zijn dat je uitval of verminderde werking hebt van één of twee evenwichtsorganen. Hoormij-NVVS vraagt tijdens de internationale Balance Awareness Week (BAW) van 13 tot 19 september 2020 aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van evenwichtsaandoeningen.

https://www.stichtinghoormij.nl/pages/nl-nl/meniere/balance-awareness-week-2020

Terugblik mini-symposium 'Duizeligheid bij kinderen'

Op donderdag 7 november jl. vond een mini-symposium plaats over duizeligheid bij kinderen in het auditorium van Gelre Apeldoorn, georganiseerd door het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Hierbij werd multidisciplinair het kind met klachten van duizeligheid besproken vanuit neurologische, KNO en fysiotherapeutische hoek. Het symposium werd afgesloten door prof. dr. Leen Maes uit Gent die het belang van screening op uitval van het evenwichtsorgaan benadrukte. Het was een groot succes, met ongeveer 120 deelnemers uit allerlei disciplines, zoals (kinder)artsen, kinderfysiotherapeuten en audiologen. Bekijk hier het programma

 


Voorlichtingsfilm onderzoeken evenwichtsorgaan bij kinderen

Naar het Apeldoorns Duizeligheidscentrum worden steeds meer kinderen met duizeligheid verwezen. Omdat onderzoeken aan het evenwichtsorgaan best spannend kunnen zijn, werd hiervoor een voorlichtingsfilmpje gemaakt.


We willen een video laten zien, maar je cookie voorkeuren staat dit niet toe.

Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

U kunt de video ook hier bekijken.


Website 'Balance disorder spectrum'

Het 'balance disorder spectrum' is een nieuwe, interactieve (Engelstalige) website, waarbij in één oogopslag het gehele spectrum van evenwichtsaandoeningen zichtbaar is. Het idee voor de website komt van Andrew Hugill, professor 'Creative Computing' and componist/musicoloog, en zelf Meniere-patiënt.

www.balancedisorderspectrum.info


Presentatie over "The remarkable histoy of BPPV' in Leeds (UK)

In het kader van een lezingenreeks over 'Medicine & History' in het Thackray Medical Museum in Leeds (UK) hield KNO-arts Dr. Bruintjes op 3 november 2018 een boeiende en enthousiast ontvangen presentatie over "The remarkable histoy of BPPV'. 

Lees meer


7e Symposium Duizeligheid voor KNO-artsen en neurologen

Op donderdag 24 mei 2018 organiseerde het Apeldoorns Duizeligheidscentrum het 7e Symposium Duizeligheid voor KNO-artsen en neurologen. Het thema was 'Acute en chronische duizeligheid'.

Lees meer


Bewegingsziekten in beweging - van wagenziekte naar 'cybersickness'

In dit artikel van Jelte E. Bos, Roeland B. van Leeuwen en Tjasse D. Bruintjes wordt ingegaan op bewegingsziekte: wat is de oorzaak? Is het een stoornis? En wat kunnen we er tegen doen?

Lees meer


Arts-onderzoeker Babette van Esch ontvangt jaarprijs Stichting KNOwHOW

Arts-onderzoeker Babette van Esch heeft op 14 juni 2017 de jaarprijs van de Stichting KNOwHOW in ontvangst genomen voor het artikel "Determining vestibular hypofunction: start with the video-head impulse test".

Winnaar jaarprijs van de Stichting KNOwHOW


KNO-arts Bruintjes vraag in Margriet 

In de Magriet ( 38, 9-16 september 2016) geeft KNO-arts Bruintjes een reactie op de vraag van de week: 'Is duizeligheid zorgwekkend?'


Meniere in balans

In februari 216 verscheen van de hand van Paula Hijne het boek "Meniere in balans". In dit boek komen alle aspecten van de ziekte van Meniere aan bod en worden adviezen en tips gegeven. De medische kant wordt belicht in bijdragen van KNO-artsen Bruintjes en van Benthem. Het boek is voor EUR 19,95 verkrijgbaar in de boekhandel en bij www.bol.com.


De beste behandeling

De Consumentenbond heeft een in juni 2016 een nieuwe versie van het boek "De beste behandeling"  uitgebracht. In het boek worden diagnose, therapie en nazorg bij 41 chronische ziektes besproken. KNO-arts Bruintjes nam het hoofdstuk over de ziekte van Meniere voor zijn rekening. Het boek is voor EUR 28 (leden EUR 22,50) te verkrijgen via www.consumentenbond.nl/debestebehandeling.


10 vragen over duizeligheid

In het februarinummer 2016 van Plus, het grootste maandblad van Nederland, beantwoordt KNO-arts Bruintjes 10 vragen over duizeligheid (zie http://www.plusonline.nl).


Meniere-symposium: De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de ziekte van Meniere

Op zaterdag 12 maart 2016 organiseerde het Apeldoorns Duizeligheidscentrum samen met Stichting Hoormij/NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden) een symposium over de ziekte van Ménière. Het was een levendige bijeenkomst met meer dan 100 deelnemers, zowel patiënten als hulpverleners.

Lees een kort verslag en/of bekijk het webinar


Symposium

Op donderdag 19 mei 2016 organiseerde het Apeldoorns Duizelgheidscentrum het 6e Symposium Duizeligheid voor KNO-artsen en neurologen. Het thema was ditmaal 'Diagnostiek bij Duizeligheid'. Er waren ruim 170 deelnemers uit Nederland en Vlaanderen. Keynotespreaker was professor Jan Casselman uit Belgie die een boeiende voordracht gaf over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldvormend onderzoek van het evenwichts- en gehoororgaan.

Bekijk de uitnodiging (PDF)


Balance Awareness Week

Van 14 tot 20 september 2015 is het in Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten Balance Awareness Week. Ook wij willen deze week extra aandacht vragen voor evenwichtsproblemen, zoals die voor kunnen komen bij mensen na een onsteking van het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis), bij de ziekte van Ménière of een brughoektumor. Vestibulaire revalidatie kan helpen het evenwicht te hervinden. Zie hiervoor onze site (vestibulaire revalidatie) en www.nvvs.nl.


Richtlijn Duizeligheid bij Ouderen

Op 16 juli j.l. verscheen in Medisch Contact een bericht over de multidisciplinaire "Richtlijn Duizeligheid bij Ouderen". KNO-arts Bruintjes en neuroloog van Leeuwen waren nauw betrokken bij het samenstellen van deze richtlijn. Onlangs is de richtlijn geautoriseerd door de betrokken wetenschappelijke verenigingen.

Lees verder (pdf bestand)


Wetenschapelijk artikel wint prestigieuze BSO/Clinical Otolaryngology prijs

Het artikel heeft de prestigieuze BSO/Clinical Otolaryngology prijs gewonnen voor het beste artikel op otologisch gebied dat in 2014 gepubliceerd is in het tijdschrift Clinical Otolaryngology. Op 9 juli 2015 heeft dr. Bruintjes de prijs tijdens het BACO-congres in Liverpool, UK, de prijs in ontvangst genomen.

Lees verder


Landelijk Symposium voor huisartsen

15 januari 2015 heeft het eerste landelijk symposium voor huisartsen plaatsgevonden.

Lees verder


De impact van een verstoord evenwicht

In het tijdschrift HOREN van oktober/november 2014 is in het kader van de Balance Awareness Week een artikel over de ziekte van Ménière gepubliceerd, waarin dr. Bruintjes wordt geïnterviewd.

Lees verder


KNO-arts Bruintjes guest speaker op symposium

KNO-arts Bruintjes was op 23 september guest speaker op een groot symposium en gaat op de site van de NVVS nader in op evenwichtsklachten.

Lees verder


Neuroloog van Leeuwen in Margriet

Neuroloog Roeland van Leeuwen heeft zijn medewerking verleend aan een artikel in weekblad Margiet

Lees verder


Succesvol 5e symposium duizeligheid

Op 17 april 2015 werd voor de vijfde keer het symposium duizeligheid gehouden voor KNO-artsen en neurologen.

Lees verder


Nieuwe oorzaak van duizeligheid: migraine! Onderzoek Apeldoorns Duizeligheidscentrum wijst het uit.

Migraine blijkt een belangrijke oorzaak te zijn voor aanvallen van draaiduizeligheid. 

Lees verder

Vraag aan ons ADC?

FAQ & contactinformatie

Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te geven.

Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om over de site te navigeren en gebruik te maken van de verschillende functies op de website.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren de functionaliteit van de website door het opslaan van uw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor u een betere gebruikerservaring krijgt.
Online surfgedrag/reclamecookies
Deze cookies worden enkel ingezet voor het kunnen afspelen van YouTubevideo's via onze website. Er worden dus geen gegevens verzameld voor reclamedoeleinden.

Meer weten